Kaedah untuk mempercepat pembubaran polivinil alkohol

- Nov 07, 2019-

Kaedah untuk mempercepat pembubaran polivinil alkohol


Rekaan ini mendedahkan kaedah untuk mempercepat pembubaran polivinil alkohol, yang menggunakan pengaktifan mekanik untuk merawat alkohol polivinil, memusnahkan struktur molekulnya, dan menambah pelarut molekul kecil yang padat sementara mekanik mengaktifkan, dan pelarut molekul kecil pepejal merentas ke dalam polivinil molekul alkohol, ia menyebabkan pembengkakan fasa pepejal, dengan itu mencapai pembubaran polivinil yang cepat. Kaedah yang digunakan oleh ciptaan ini mempunyai penggunaan tenaga yang rendah, penggunaan masa yang singkat, operasi mudah, tiada pencemaran, suhu tinggi dan tekanan tinggi, dan kaedah yang mesra alam; rawatan pengaktifan mekanik alkohol polivinil sebelum memusnahkan ikatan hidrogen antara molekul polivinil alkohol dan struktur kristal dengan berkesan memendekkan masa pembubaran alkohol polivinil; pembengkakan fasa pepejal alkohol polivinil dipendekkan, dan masa interaksi dengan pelarut cecair dipendekkan; dalam proses pembubaran, dua cecair pepejal cecair agak menyusut, sangat meningkatkan Kecekapan pembubaran alkohol polivinil; pada masa yang sama, kaedah ini mempunyai kebolehgunaan luas dan berkesan dapat meningkatkan keterlarutan polimer larut air, terutama untuk sebatian polihidroksi.


Kaedah untuk mempercepat pembubaran alkohol polivinil


Ciptaan ini tergolong dalam bidang bahan polimer, dan khususnya berkaitan dengan kaedah untuk mempercepat pembubaran alkohol polivinil dengan pengaktifan mekanikal dan pembengkakan fasa pepejal.


Polyvinyl alcohol (PVA) adalah polimer larut air yang tidak beracun yang digunakan secara meluas dalam bidang serat, filem, ubat, pelekat dan sebagainya. Alkohol polivinil adalah sebatian polihidroksi, yang sangat hidrofilik, tetapi zarah alkohol polivinil tidak larut dalam air, yang sangat mengehadkan aplikasi dan pembangunan alkohol polivinil. Proses pembubaran alkohol polivinil dalam air rumit, dan ia sangat berbeza bergantung kepada tahap polimerisasi dan tahap alkohol. Sebabnya adalah kerana ikatan hidrogen antara intramolekul dan intramolekul dan kristalin polivinil yang tinggi. Oleh itu, meneroka kaedah untuk membubarkan alkohol polivinil dengan cepat adalah masalah praktikal utama yang dihadapi oleh pengeluaran perindustrian semasa.


Untuk cepat membubarkan alkohol polivinil, ia telah diterokai dari peringkat penyediaan alkohol polivinil. Contohnya, Paten Cina No. CN 102827316 A mendedahkan proses untuk menyediakan alkohol polivinil kristalin yang rendah. Kaedah ini terdiri daripada langkah-langkah pempolimeran, alkohol dan pengeringan unit masing-masing, dan produk separuh siap polivinil alkohol yang dihakut alkohol dikeringkan oleh udara panas pada 30 hingga 120 ° C selama 0.5 hingga 5 jam untuk mendapatkan alkohol polivinil alkali yang rendah , dan produk yang disediakan dibubarkan. Prestasi telah bertambah baik. Kaedah ini diterokai dari peringkat penyediaan alkohol polivinil, dan tidak berkenaan dengan masalah kesukaran membubarkan alkohol polivinil yang telah selesai.


Pada masa ini, kaedah pembubaran yang biasa untuk alkohol polivinil siap adalah pemanasan dan kaedah pengadukan dan kaedah pengubahsuaian. Kaedah pemanasan dan pengadukan adalah memasak suhu tinggi, pengadukan berkelajuan tinggi, dan proses pembubaran selama 2 hingga 4 jam, dan penggunaan tenaga adalah sangat tinggi; kaedah pengubahsuaian adalah untuk memperkenalkan beberapa kumpulan hidrofilik ke dalam molekul polivinil alkohol untuk meningkatkan kelarutan air alkohol polivinil. Walaupun kaedah ini dapat menyelesaikan masalah kesukaran membubarkan alkohol polivinil, secara amnya, kumpulan yang diperkenalkan dengan mudah mempengaruhi ciri-ciri lain alkohol polivinil, seperti kelikatan, kebolehtelapan, dan sebagainya. Oleh itu, ia adalah kepentingan praktikal yang hebat untuk mencari kaedah pembubaran baru dengan penggunaan tenaga yang rendah, penggunaan masa yang singkat dan tidak merosakkan sifat alkohol polivinil yang sangat baik.


[Ringkasan Rekaan]


Memandangkan kekurangan dalam seni terdahulu di atas, ciptaan ini menyediakan satu kaedah untuk menyelesaikan masalah pembubaran polivinil alkohol dipercepat di mana alkohol polivinil mempunyai penggunaan tenaga yang tinggi dan lama.

Untuk menyelesaikan masalah teknikal di atas, rekaan ini menggunakan penyelesaian teknikal berikut:

Kaedah untuk mempercepat pembubaran polivinil alkohol, yang menggunakan pengaktifan mekanik untuk merawat alkohol polivinil, memusnahkan struktur molekulnya, dan menambahkan pelarut molekul kecil pepejal sementara mengaktifkan mekanik, dan pelarut molekul kecil pepejal meresap ke dalam molekul polivinil alkohol, dengan itu membuat Ia membengkak fasa berlaku untuk mencapai pembubaran polivinil yang cepat.

Sebagai perwujudan pilihan dari ciptaan ini, pengaktifan mekanikal terdiri daripada dua peringkat: peringkat prapawatan dan tahap rawatan mekanikal mekanikal;

Peringkat pretreatment merujuk kepada pretreating alkohol polivinil oleh gelombang mikro, penyinaran cahaya, ultrasonik, medan elektrik atau medan magnet; peringkat rawatan mekanikal merujuk kepada geseran, perlanggaran, kesan atau pretreatment alkohol polivinil yang dipersiapkan. Rawatan mekanikal ricih.

Sebagai satu lagi perwujudan yang lebih disukai daripada rekacipta ini, struktur molekul adalah struktur ikatan hidrogen dan struktur kristal.


Sebagai perwujudan lebih lanjut mengenai ciptaan ini, bengkak fasa pepejal merujuk kepada kemasukan bahan molekul yang spontan atau tidak spontan ke dalam rantai molekul polimer, melemahkan atau memusnahkan daya antara rantai molekul polimer, atau memasukkan ke Dalam kristal kisi polimer, kisi polimer diputarbelitkan, dan jumlah polimer diperluas sedikit sebanyak.


Sebagai pengubahsuaian ciptaan ini, rawatan bengkak fasa pepejal alkohol polivinil merujuk kepada pencampuran pelarut molekul kecil pepejal dengan alkohol polivinil, dan bahan molekul kecil yang padat memasuki molekul alkohol polivinil semasa pengaktifan mekanikal. Di antara rantai, daya antara rantaian molekul alkohol polivinil dilemahkan atau dimusnahkan, atau dimasukkan ke dalam kisi kristal alkohol polivinil, kisi alkohol polivinil diputarbelitkan, dan jumlah alkohol polivinil diperluas kepada beberapa tahap.


Sebagai pengubahsuaian lain dalam ciptaan ini, pelarut molekul kecil pepejal adalah bahan yang mempunyai polaritas yang kuat atau kebolehtelapan yang kuat.


Sebagai penambahbaikan lagi penemuan ini, pembubaran polivinil alkohol bermakna bahawa alkohol polivinil dibubarkan pada 30 hingga 95 ° C.


Sebagai penambahbaikan lagi penemuan ini, alkohol polivinil adalah alkohol polivinil yang telah menjalani pengaktifan mekanikal dan rawatan bengkak fasa pepejal.


Berbanding dengan seni terdahulu, ciptaan ini mempunyai kesan berikut:

1. Kaedah yang digunakan oleh ciptaan ini mempunyai penggunaan tenaga yang rendah, penggunaan masa yang singkat, operasi mudah, tiada pencemaran, tiada suhu tinggi dan tekanan tinggi, dan kaedah yang mesra alam.


2. Reka bentuk ini menggunakan rawatan pengaktifan mekanik alkohol polyvinyl, yang sebelum memusnahkan ikatan hidrogen dan struktur kristal di antara molekul polivinil alkohol, dan secara efektif memendekkan masa pembubaran alkohol polivinil.


3. Penemuan ini menyebabkan alkohol polivinil kepada fasa pepejal membengkak dan memendekkan masa interaksi dengan pelarut cecair.


4. Alkohol polivinil yang dirawat dengan kaedah ciptaan mempunyai penembusan relatif pelarut pepejal dan cecair semasa proses pembubaran, dengan itu meningkatkan kecekapan pembubaran alkohol polivinil.


5. Kaedah ciptaan ini mempunyai kebolehgunaan yang luas dan berkesan dapat meningkatkan keterlarutan polimer larut air, terutamanya untuk sebatian polihidroksi.

【Penerangan terperinci】


Rekaan ini akan diterangkan secara terperinci di bawah bersempena dengan Penerangan Terperinci.


Kaedah untuk mempercepat pembubaran alkohol polivinil, alkohol polivinil dirawat oleh pengaktifan mekanikal selama 3 min hingga 5 min; maka alkohol polivinil yang dicampur dengan seragam dicampur dengan pelarut molekul kecil pepejal, dan diperlakukan secara mekanik selama 30 min hingga 60 min. Alkohol polivinil yang telah diaktifkan secara mekanik dan fasa pepejal membengkak ditambah kepada air deionized, dan dibubarkan pada 30 hingga 95 ° C untuk dibubarkan.


di mana polivinil alkohol (PVA) dirawat oleh kaedah pengaktifan mekanikal, pengaktifan mekanikal yang terdiri daripada dua peringkat: peringkat prapawatan dan tahap rawatan mekanikal mekanikal. Peringkat prapreatment merujuk kepada prapreatment alkohol polivinil oleh ketuhar gelombang mikro, penyinaran cahaya, ultrasonik, medan elektrik atau medan magnet, dan sebagainya, supaya keliatan PVA dikurangkan, keperitan meningkat, dan penyediaan untuk rawatan kekuatan mekanik disediakan. Peringkat rawatan mekanikal merujuk kepada rawatan mekanik geseran, perlanggaran, kesan atau ricih alkohol polivinil yang dipersiapkan. Peralatan pemprosesan kekuatan mekanikal termasuk pengisaran batu, kilang bola, pemisah, dan lain-lain, mengikut prinsip pemuliharaan tenaga, tenaga mekanikal Tenaga dalaman polivinil alkohol ditukar menjadi tenaga, tenaga dipertingkatkan, aktiviti dipertingkatkan, kestabilan daripada polimer dilemahkan, susunan struktur lemah, persamaan ikatan hidrogen antara molekul lemah, dan kristalografi diturunkan, sehingga mencapai pembubaran cepat. Tujuan PVA.


PVA rawatan bengkak pepejal digunakan untuk membuat bahan molekul kecil pepejal secara spontan atau tidak secara spontan memasuki rantaian molekul alkohol polivinil, melemahkan atau memusnahkan daya antara rantai molekul polyvinyl alkohol, atau dimasukkan ke dalam alkohol polivinil. Dalam kisi kristal, kekisi alkohol polivinil diputarbelitkan, dan jumlah alkohol polivinil diperluaskan sedikit sebanyak. Struktur molekulnya, terutamanya ikatan hidrogen dan struktur kristal, dimusnahkan. Pelarut molekul kecil pepejal juga boleh dicampur dengan alkohol polivinil. Semasa proses pengaktifan mekanik, bahan molekul kecil pepejal memasuki rantaian molekul alkohol polivinil, melemahkan atau memusnahkan daya di antara rantaian molekul polyvinyl alkohol, atau memasukkan ke dalam poli Dalam kekisi kristal vinil alkohol, kisi polivinil alkohol diputarbelitkan, dan jumlah alkohol polivinil diperluas sedikit sebanyak.


Bengkak fasa pepejal dijalankan semasa mekanik mengaktifkan alkohol polivinil, dan kedua-dua saling menggalakkan antara satu sama lain, dan struktur kristal dan perhubungan ikatan hidrogen alkohol polivinil boleh dimusnahkan sehingga ke tahap yang paling besar, dengan itu mempercepat pembubaran PVA . Pelarut molekul kecil pepejal adalah bahan yang mempunyai polaritas yang kuat atau kebolehtelapan yang kuat. Polivinil alkohol adalah alkohol polivinil yang telah menjalani pengaktifan mekanikal dan rawatan bengkak fasa pepejal.


Penjelmaan 1

Timbang 30g PVA, pretreatment ultrasonik selama 4min, dan kemudian campuran dengan 0.03g urea dan nitrosoethylene 0.05g. Setelah campuran diaktifkan oleh batu pengisaran selama 30 minit, ambil 20g campuran yang dirawat, tambah 280g air, dan kemudian panaskan. Pembubaran dilakukan pada 30 ° C.


Penjelmaan 2

Timbang 30g PVA, masukkannya ke dalam ketuhar gelombang mikro selama 4 minit, campurkan dengan 0.25g urea dan 0.3g nitro-metana. Kemudian, gunakan kilang bola untuk mengaktifkan campuran selama 35 minit, ambil 20g campuran yang dirawat, tambah 280g air, kemudian Suhu dinaikkan kepada 45 ° C untuk pembubaran.


Penjelmaan 3

Timbang 30g PVA, menyala dengan cahaya selama 5 minit, campurkan dengan 0.5g melamin dan 0.8g nitromethane, kemudian aktifkan campuran dengan penghancur selama 40 minit, ambil 20g campuran yang dirawat, tambah 280g air, dan kemudian panaskan 65 Dilarutkan pada ° C.

[0027] Perwujudan 4

Timbang 30g PVA, rawatan medan elektrik selama 5 minit, dan kemudian gaul dengan 0.8g melamin dan 1.5g urea, kemudian aktifkan campuran dengan kilang batu selama 45 minit, ambil 20g campuran dirawat, tambah 280g air, dan kemudian panas Larutkan sehingga 85 ° C Larutkan.


Penjelmaan 5

30 g PVA ditimbang, diletakkan dalam medan magnet selama 3 minit, kemudian dicampur dengan 1.2 g melamin dan 2 g nitrosoethylene. Campuran telah diaktifkan oleh penghancur selama 50 minit, 20 g campuran dirawat telah diambil, dan 280 g air telah ditambahkan. Suhu dinaikkan kepada 95 ° C untuk pembubaran.


Adalah difahami bahawa perwujudan di atas hanyalah ilustrasi dari ciptaan ini dan tidak boleh ditafsirkan sebagai mengehadkan. Penyelesaian teknikal diubahsuai atau setara, tanpa berlepas dari semangat dan skop ciptaan, dan bertujuan untuk dimasukkan dalam skop tuntutan yang dilampirkan.


Kaedah untuk mempercepat pembubaran polivinil alkohol, yang dicirikan dalam alkohol polivinil diperlakukan oleh pengaktifan mekanikal untuk memusnahkan struktur molekulnya, pelarut molekul kecil pepejal ditambah semasa mekanik diaktifkan, dan pelarut molekul kecil pepejal diserap ke dalam polietilena. Dalam molekul alkohol, ia menyebabkan pembengkakan fasa pepejal, sehingga mencapai pembubaran polivinil yang cepat.

Kaedah mempercepat pembubaran alkohol polivinil mengikut tuntutan 1, yang mana pengaktifan mekanikal terdiri daripada dua peringkat: tahap prapawatan dan tahap rawatan mekanikal; kata pretreatment stage bermakna pengumpulan alkohol vinil pretreated oleh gelombang mikro, penyinaran cahaya, ultrasonik, medan elektrik atau medan magnet; peringkat rawatan mekanikal merujuk kepada geseran, perlanggaran, kesan atau ricih rawatan mekanikal alkohol polivinil yang dipersiapkan.


Kaedah mempercepat pembubaran alkohol polyvinyl mengikut tuntutan 1, di mana struktur molekul adalah struktur ikatan hidrogen dan struktur kristal.


Kaedah untuk mempercepat pembubaran alkohol polyvinyl mengikut tuntutan 1, di mana bengkak fasa pepejal bermakna bahawa bahan molekul kecil pepejal memasuki rantaian molekul polimer secara spontan atau tidak secara spontan, dan melemahkan atau memusnahkan molekul polimer. Kekuatan antara rantai, atau dimasukkan ke dalam kekisi kristal polimer, menyebabkan kekisi polimer diputarbelitkan dan jumlah polimer berkembang sehingga beberapa tahap.

Kaedah untuk mempercepat pembubaran alkohol polivinil mengikut tuntutan 1, di mana rawatan fasa pepejal pembekuan alkohol polivinil bermakna pencampuran pelarut molekul kecil pepejal dengan alkohol polivinil semasa proses pengaktifan mekanikal. Bahan molekul kecil yang padat memasuki rantaian molekul alkohol polivinil, melemahkan atau memusnahkan daya antara rantaian molekul alkohol polivinil, atau dimasukkan ke dalam kisi kristal alkohol polivinil untuk mengubah bentuk kekisi alkohol polivinil, dan polietilena Jumlah alkohol mengalami tahap pengembangan tertentu.

Kaedah mempercepat pembubaran alkohol polivinil mengikut tuntutan 1, di mana pelarut molekul kecil pepejal adalah bahan yang mempunyai polariti yang kuat atau kebolehtelapan yang kuat.


Kaedah mempercepat pembubaran alkohol polivinil mengikut tuntutan 1, di mana pembubaran polivinil alkohol bermakna bahawa alkohol polivinil dibubarkan pada 30 hingga 95 ° C.


Kaedah mempercepat pembubaran alkohol polivinil mengikut tuntutan 1, di mana alkohol polivinil adalah alkohol polivinil yang telah menjalani pengaktifan mekanikal dan rawatan bengkak fasa pepejal.


kami menawarkan filem biodegradable penuh yang dipatenkan dan beg PVA, semua produk dibuat dengan peralatan pemutus, Ia berbeza daripada produk tamparan tamparan tradisional, semua produk tamparan tamparan tidak boleh degradasi sepenuhnya. Kita boleh menghasilkan filem dan beg pva dalam warna yang telus dan pelbagai. dan filem PVA lebih lancar daripada produk tamparan tradisional.


Kami juga menawarkan filem dan beg biodegradable penuh bahan organik dengan bahan mentah dan proses pengeluaran yang dipatenkan.


Untuk lebih banyak produk filem dan beg PVA sila lawati kami:


http://www.joyful-printing.net/pva-bag/


http://www.joyful-printing.com/pva-bag/


Sepasang:tidak Seterusnya:Kaedah degradasi plastik