Cara Menyelesaikan Percetakan Buku Hardcover?

Cara Menyelesaikan Percetakan Buku Hardcover?

Bagaimana untuk menyelesaikan percetakan buku hardcover? Buku hardcover mempunyai banyak prosedur pemprosesan dan operasi yang rumit, dan kesukaran pemprosesan lebih tinggi daripada jahitan buku getah dan jahitan pelana. Terdapat juga banyak masalah kualiti. Oleh itu, untuk memastikan kualiti buku hardcover, pengendali perlu menguasai spesifikasi operasi setiap proses pasca cetakan.

Maklumat produk

Bagaimana untuk menyelesaikan percetakan buku hardcover?

Buku hardcover mempunyai banyak prosedur pemprosesan dan operasi yang rumit, dan kesukaran pemprosesan lebih tinggi daripada jahitan buku getah dan jahitan pelana. Terdapat juga banyak masalah kualiti. Oleh itu, untuk memastikan kualiti buku hardcover, pengendali perlu menguasai spesifikasi operasi setiap proses pasca cetakan.

book print.JPEG

Sebelum pengeluaran

1. Semak butiran produk yang akan diproses

Mengikut senarai pengeluaran dan pembinaan bengkel, periksa sama ada butiran produk yang akan diproses selaras dengan senarai pembinaan, dan cari masalah dan laporkan kepada jabatan pengeluaran dalam masa.

2. Sediakan bahan-bahan pengeluaran

(1) Pengendali tiga kayu menyediakan bahan seperti kertas sokongan, kain pasang, kain kasa, pelekat, dan sebagainya mengikut saiz buku.

(2) Pengeluar membuat cengkerang menyediakan bahan-bahan mengikut keperluan manual binaan bengkel, menyediakan papan kertas untuk media dan cengkerang, dan menentukan gam untuk tampal mengikut jenis papan buku.

(3) Pengendali yang sesuai menyediakan pelapik, tekan, dan sebagainya. Mengikut warna penutup buku, bahan, dan lain-lain untuk menentukan shell dengan plastik dan mengental dengan gam.

(4) Sediakan palet produk siap dan angkat produk yang akan diproses ke meja kerja.

3. Sediakan peralatan

Sebelum memulakan mesin, periksa peralatan untuk memastikan operasi biasa peralatan. Apabila memulakan mesin, hantar isyarat terlebih dahulu. Selepas lulus ujian, pastikan bahawa tidak ada masalah sebelum peralatan boleh dihasilkan secara rasmi.

book binding.JPEG

dalam pengeluaran

Blok buku

Buku bukaan satu halaman yang lengkap dihasilkan dengan melipat, menyelaraskan, mengunci, meratakan, memotong, menyokong, pembulatan, rabung, dan tiga proses melekat. Seterusnya, penulis memperkenalkan nota mengenai proses operasi dalam proses sokongan, penjarangan, dan melekat yang unik untuk buku hardcover.

(1) Pulpa kembali merujuk kepada blok buku yang dibentuk selepas blok buku terikat dan kemudian ditipis dengan pelekat nipis di belakang buku. Selepas lapisan pelekat dikeringkan, buku itu dipisahkan dan diperiksa untuk kualiti. Untuk buku yang tidak disengajakan, bahagian belakang buku itu akan dilancarkan semula.

(2) Buku keras dibahagikan kepada punggung bulat dan belakang persegi. Blok buku buku hardcover kembali persegi tidak perlu dibulatkan. Blok buku buku keras harus dibulatkan. Selepas buku itu dibulatkan semula, ia mesti memastikan bahawa jenis bulatan dan panjang arka adalah sama, dan sudut tengah yang sepadan dengan arka bulat adalah kira-kira 90 ° hingga 130 ° .

(3) Proses tiga batang adalah kain pasang melekat, kertas belakang melekat, dan kain melekit.

1 kain palam pelekat

Lebar memotong kain pasang adalah lebar belakang buku. Pertama, kuaskan lateks putih di belakang buku dan kaki kaki, dan kemudian tongkat kain pasang. Ia perlu lurus, melekit dan melekit. Hujung kain palam mendedahkan potongan atas dan bawah blok buku kira-kira 1 mm lebar.

2 kain kasa melekit

Bahagian belakang buku itu disikat dengan lateks putih, dan kain kasa dipotong ke belakang buku, dan ia perlu licin dan melekit.

3 kertas sokongan kertas melekit

Seluruh buku disikat dengan lateks putih, dan belakang buku potong terpaku di belakang buku. Ia adalah melekit dan melekit. Berhati-hati untuk tidak menyeret gam ke bahagian lain potongan blok buku.

2. Rak buku

(1) Sudut klip bahan penutup hendaklah sederhana. Terlalu banyak klip tidak akan memegang kadbod, dan terlalu sedikit potongan akan menjadikannya lebih mudah untuk membungkus sudut. Apabila melekatkan bahan penutup, nipis dan seragam diperlukan.

(2) Pastikan buku di atas penutup berpusat di belakang. Apabila memunggah papan kertas, papan kertas mesti diletakkan di sebelah kiri dan kanan, dan paperboard diameter sederhana mesti diletakkan di tengah.

(3) Pembalut mesti pepejal dan tiada tepi kosong mesti muncul. Sudut pembalut harus rata dan tidak ada sudut double dan sudut bungkus harus dibenarkan.

(4) Tekanan perlu dan mencukupi semasa meratakan untuk memastikan bahawa tekanan rak buku rata dan bebas daripada kedut. Kes buku yang rata harus diperiksa satu persatu, dan kadbod berdiameter sederhana harus diambil dan dibaiki. Keringkan kes pemeriksaan secara menegak. Selepas pengeringan, cangkang buku disusun dengan rapi, dan mereka ditekan dengan berat di bahagian atas untuk mempersiapkan stamping panas atau penembakan.

3. Pemasangan

(1) Jangan biarkan gam mengalir ke lokasi-lokasi lain apabila menggunakan gam ke keran buku. Selepas mengesahkan bahawa saiz blok buku dan saiz kes buku adalah sesuai, letakkan blok buku di parit buku, mengujinya bersama-sama, dan semak sama ada tiga bahagian kepak adalah konsisten dan belakang dan tulang belakang buku.

Sama ada ia rata, kemudian tutup kes buku dan menyelaraskan ketiga-tiga belah buku, dan akhirnya padat buku itu.

(2) Apabila menyikat lapisan, berus perlu diangkat sedikit untuk memastikan bahawa berus itu nipis dan juga, dan tidak boleh ada fenomena berus atau limpuran gam. Tekanan mesti seragam dan mencukupi semasa meratakan untuk memastikan bahawa kertas sokongan kuat dan rata.

(3) Selepas lapisan telah diratakan dan ditekan, buku hendaklah diperiksa satu persatu untuk sebarang masalah seperti pelapis melekit, bawah, sapu hilang, dan pelimpahan gam.

(4) Apabila alur tekanan dikendalikan, ia mesti memastikan bahawa parit buku adalah lurus dan alur ganda tidak boleh berlaku.

(5) Setiap pengendali proses mesti melakukan kerja yang baik dengan pelabelan yang berkualiti mengikut peraturan bengkel.

(6) Apabila mesin dalam operasi normal, pengendali mesti berpegang pada kedudukannya dan mematuhi operasi mesin dan sama ada produk itu layak. Sekiranya masalah dijumpai, mereka mesti ditutup serta-merta dan dilarang untuk menyelesaikan masalah semasa mesin sedang dijalankan.

book printing.JPEG

Selepas penghujung pengeluaran

(1) Ujian pertama produk siap dan kemudian lakukan operasi pengkapsulan. Kirakan produk siap, hitungkan mantissa, dan laporkan kepada bengkel pengirim. Ambil perhatian bahawa apabila produk siap dibungkus, tidak boleh menggunakan tali ikatan untuk mengelakkannya daripada rosak.

(2) Pembaikan sampah secara tepat pada masanya yang bertugas, membungkus sisa yang tidak boleh diperbaiki, dan meletakkannya pada yang ditetapkan

lokasi.

(3) Isi laporan tarikh pengeluaran dengan jujur.

(4) Melakukan kerja yang baik untuk mengekalkan peralatan selepas kelas dan membersihkan tapak, dan melakukan kerja yang baik untuk menyerahkan peralihan.

cetak buku cek.jpg

Proses penyelesaian masalah

Masalah mesin

Bengkel ini menganalisa masalah-masalah yang dibangkitkan oleh mesin dan dimiliki oleh masalah bengkel atau masalah yang dapat diselesaikan oleh bengkel.

2. Isu bahan

Bengkel ini memaklumkan jabatan pengeluaran dan pengurusan pada kali pertama, dan jabatan pengurusan produksi mengarahkan jabatan yang berkenaan untuk menyelesaikan masalah itu menurut bidang kuasa bahan tersebut.

3. Isu kualiti

Untuk masalah kualiti proses atas, bengkel itu akan memberitahu jabatan kualiti teknikal pada kali pertama, dan jabatan teknikal teknikal akan mengarahkan bengkel yang relevan untuk menyelesaikan masalah, menganalisis sifat masalah, dan mencadangkan pendapat rawatan dan langkah pencegahan masa depan.

4. Isu pelanggan

--- Untuk masalah yang berkaitan dengan pelanggan, bengkel tersebut harus memberitahu jabatan perkhidmatan pelanggan pada kali pertama, dan jabatan perkhidmatan pelanggan harus menghubungi pelanggan untuk mencari solusi secepat mungkin untuk memastikan produksi normal.

buku hardcover print.jpg


Hot Tags: bagaimana untuk menyelesaikan percetakan buku hardcover ?, China, pembekal, borong, harga
Sepasang:BUKU HARDBACK DIY ATAU BUKU HARDCOVER Bahagian 1 Seterusnya:Percetakan Buku Hardcover Square Ridge

Siasatan

You Might Also Like