BUKU HARDBACK DIY ATAU BUKU HARDCOVER Bahagian 1

BUKU HARDBACK DIY ATAU BUKU HARDCOVER Bahagian 1

BUILD BOOK YOUR HARDBACK OR BOARD HARDCOVER BUILD BUILD book hardcover anda sendiri dan nikmatinya. Seni mengikat buku adalah kraf kuno, tetapi sebenarnya ia tidak begitu sukar untuk dilakukan dan dengan praktik hampir tidak anda dapat menyelesaikannya. Jika anda sedang mencari projek kraf yang menyeronokkan atau cara cepat membuat hadiah dan hadiah yang bagus, maka ini mungkin idea yang baik untuk anda. Saya tahu bahawa ada Arahan lain mengenai mengikat buku keras tetapi yang satu ini merupakan projek mudah dan pantas yang akan memberikan penamat yang sangat diterima, dan sebuah buku yang kelihatan seperti telah dibuat secara profesional, namun tanpa memerlukan apa-apa peralatan khas.

Maklumat produk

buku kecil hardcover


BUKU HARDBACK DIY ATAU BUKU HARDCOVER bahagian 1

BUILD BOOK YOUR HARDBACK OR BOARD HARDCOVERSeni mengikat buku adalah kraf kuno, tetapi sebenarnya ia tidak begitu sukar untuk dilakukan dan dengan praktik hampir tidak anda dapat menyelesaikannya. Jika anda sedang mencari projek kraf yang menyeronokkan atau cara cepat membuat hadiah dan hadiah yang bagus, maka ini mungkin idea yang baik untuk anda.


Saya tahu bahawa ada Arahan lain mengenai mengikat buku keras tetapi yang satu ini merupakan projek mudah dan pantas yang akan memberikan penamat yang sangat diterima, dan sebuah buku yang kelihatan seperti telah dibuat secara profesional, namun tanpa memerlukan apa-apa peralatan khas.


Apa yang anda perlukan adalah:


Beberapa kertas

Minimum 32 (berganda daripada 4) Lembaran kertas A4 atau AS, untuk membuat setengah A4 (separuh buku bersaiz Surat AS), walaupun buku-buku yang lebih kecil boleh dibuat seperti yang boleh dengan lebih banyak halaman. Anda boleh menggunakan kertas jejak, kertas tebal atau nipis dan sudah tentu berwarna atau dicetak atau ditulis di atas kertas.

Sesetengah gam

Anda akan memerlukan PVA (pelekat putih Elmer) atau pelekat kain getah (di UK yang dipanggil Copydex, mungkin seseorang boleh memberitahu saya apa yang dipanggil di Amerika Syarikat), (senjata gam jika anda memilikinya, akan membantu dengan salah satu daripada peringkat, tetapi tidak wajib).

Beberapa kadbod yang kaku atau kadbod beralun (bergalur), seperti biasa kilang percetakan menggunakan papan kelabu

Sesetengah kain atau kulit

Sebarang barangan lama akan dilakukan untuk penutup, seperti biasa kilang percetakan menggunakan kulit, PU, PVC, kertas khas dan bahan lain. Saya telah menggunakan fabrik itu dari beberapa pasang celana lama yang sedang dibuang (sebenarnya tiada apa yang dibuang ke rumah saya, hanya meletakkan satu sisi untuk kegunaan kemudian). Tetapi anda boleh menggunakan sedikit kulit, beberapa langsir lama, sarung bantal ... dll dan sebagainya, saya pasti anda mendapat idea itu.


Langkah 1: Tumpukan Kertas Anda dengan Rapi (sekurang-kurangnya 4) Rumpun 8 Helaian

buku hardcover printing.jpg


Anda akan mengikat kertas anda dalam lapan lembar lembaran. Sudah tentu anda boleh melakukan lebih atau kurang. Saya telah menemui lapan helaian untuk menjadi nombor yang baik. (kilang percetakan menggunakan 16pages, tumpukan akhir mungkin nombor lain atau dengan halaman kosong) kerana anda melipatnya pada separuh setiap lembaran akan membuat empat halaman buku anda, jadi timbunan lapan halaman ini akan membuat 32 halaman .

Buku anda sepatutnya mempunyai sekurang-kurangnya empat daripada lapan lembar lembaran yang dengan itu akan membuat 128 halaman. (Memohon maaf kepada semua ahli sihir matematik di luar sana).

Anda boleh menggunakan kertas atau kertas biasa sahaja yang telah mencetak header dan footer (ingat untuk mendapatkan ini dengan cara yang betul dan ingat bahawa akan ada 4 tajuk dan empat kaki setiap kertas.

Jika anda ingin bercampur-campur dalam kertas yang berbeza maka ingat bahawa ia akan muncul lebih jauh ke dalam buku itu juga. (jangan risau, ini semua menjadi jelas ketika kita melalui projek).


Langkah 2: Lipat Setiap Stack Separuh

hardback printing.jpg

Sebaik-baiknya dan simpan kertas itu sebagai berbaris mungkin, lipat setiap timbunan lapan helai pada separuh silang.


Langkah 3: Buka Kertas dan Balikkan

buku hardbound print.jpg


Pastikan anda menyimpan kertas itu dengan baik dan lurus, membuka setiap timbunan lapan helai, dan menyerahkannya.

Langkah 4: Rapi Laman Bersama

buku hardcover print.jpg


Saya mempunyai stapler lengan panjang ("pembuli untuk anda", saya mendengar anda berkata), tetapi jika anda tidak mempunyai salah satu dari mereka, maka jangan risau, hanya lakukan yang berikut:

Buka stapler anda

Letakkan tumpukan kertas terbalik di atas pemadam (diletakkan di mana anda ingin menjadi bahan api - yang akan menjadi kira-kira dua inci (5 cm) dari pinggir halaman tepat pada lipatannya) dan perlahan-lahan tetapi tegas menolak ke atas penjana sehingga anda telah stapled melalui halaman.

Hidupkan halaman di atas, tarik pemadam dan kemudian lipat di atas hujung pokok dengan hujung tumpul makan malam atau kuku ibu jari anda, berhati-hati untuk tidak memecahkan / menikam diri anda.

Ulang di ujung lain lipatan supaya setiap halaman mempunyai dua staples di dalamnya.

Jika anda, seperti saya, mempunyai stapler lengan panjang, hanya memegang stackle lapan kunci di dua tempat ... Saya tahu ada sebab yang baik untuk meminjam perkara itu dari kerja.

Langkah 5: Melekatkan Binding ke Folios

spryal hardback book.jpg

Anda kini akan membuat hati buku itu. Anda telah membuat sekurang-kurangnya empat lapan lembar / lembar halaman 32 dan mereka perlu tersekat bersama.

Pertama, potong kain nipis untuk panjang yang sama dengan ketinggian halaman dan kira-kira lima kali ketebalan semua lembaran yang diadakan bersama-sama.

Pegang folios rapat dan semua berbaris. Sama ada mendapatkan rakan untuk membantu atau klipkan folio bersama-sama menggunakan klip kertas gergasi atau klip anjing lembu (atau bahkan band getah saya rasa).

Apabila mereka semua sejajar dengan baik pak menggunakan gam hanya pada duri-denda folios. Anda boleh menggunakan gam putih untuk ini (ini adalah gam putih yang asalnya dibuat untuk BTW) tetapi anda mesti berhati-hati untuk tidak membiarkannya menetes ke jurang antara folios (mungkin lukisan kain akan menjadi lebih baik.) Sebagai alternatif, anda boleh gunakan cair panas untuk bahagian ini. Sekali lagi, cair panas digunakan dalam industri untuk mengikat buku, jadi ia sesuai untuk pekerjaan itu.

Sebelum ia mempunyai peluang untuk menetapkan, dengan cepat menghidupkan lorong-lorong folios dan lem ke kain supaya beberapa kain melekat pada setiap sisi (iaitu supaya tidak semua kain terpaku pada muka surat)

Langkah 6: Potong Folios Terikat

sprial hardcover book.jpg


Sebagai Fugazzi telah menegaskan, anda mungkin boleh mendapatkan halaman terikat anda dipotong oleh guillotine yang betul di cetakan one stop tempatan atau kedai salinan anda. Gagal yang dibaca di ...

Jika anda mahu (dan anda tidak perlu), anda boleh memangkas folios sedikit. Berhati-hatilah bahawa kali pertama anda melakukan ini, anda mungkin akan membuat lebih banyak kekacauan tepi kertas daripada jika anda hanya meninggalkannya. Ia mengambil sedikit amalan dan pisau kraf tajam atau pisau pisau (pasti TIDAK sesuatu untuk kanak-kanak lakukan sendiri).

Jika anda ingin memangkas, maka kelebihan yang paling penting untuk memangkas adalah pinggiran yang bertentangan dengan mengikat, kerana apabila kertas dilipat di atas semua halaman, ia akan menjadi sedikit berbeza bergantung pada tempatnya berada di dalam tumpukan folio.

Caranya adalah untuk memegang peraturan yang sangat mantap dan mengambil banyak luka berulang yang berhati-hati untuk memotong alur yang sama dan cuba memastikan bahawa pada setiap potong kertas pada sekurang-kurangnya satu lapisan dipotong dari tepi ke tepi. (BTW Saya tahu bahawa lukisan yang telah saya lakukan untuk menggambarkan langkah ini tidak menunjukkan kaedah ini memotong beberapa helaian, tetapi ia dimaksudkan untuk menjadi sedikit kiasan).

Sekiranya anda mempunyai akses kepada guillotine yang betul yang boleh dipotong melalui rak kertas (iaitu di tempat kerja atau di sekolah) maka ini adalah masa untuk menggunakannya, ia akan memberi anda kemasan yang paling hebat).

Pemangkasan adalah tidak perlu.

Memotong atau tidak, kini anda telah menamatkan bahagian kertas buku dan sudah tiba masanya untuk bergerak ke penutup ...

Langkah 7: Tandakan dan Potong Papan Perlindungan

buku hardback spryal print.jpg

Letakkan folios terikat pada sekeping kad kaku sehingga garisan tepi terikat dengan satu tepi lurus dan kemudian lukiskan kertas yang membolehkan kira-kira satu perempat daripada sempadan inci / 5 mm pada tiga tepi lain.

Potong kad keluar dan kemudian potong pendua.

Kad beralun adalah halus seperti penutup, seperti teras buih tipis (foamboard), tetapi jenis kad yang terbaik adalah kad yang sengit yang digunakan sebagai sokongan untuk melukis dan melakar pad.

Jika anda mempunyai lebih banyak buku hardcover atau buku nota hardcover untuk membina, sila rujuk kepada kami. Kami akan menawarkan harga yang baik dan buku hardcover berkualiti tinggi atau buku nota hardcover.

Kami adalah syarikat percetakan besar di Shenzhen China. Kami menawarkan semua penerbitan buku, gambar pengiklanan warna, album hardcover, kotak pembungkusan, kalendar, semua jenis PVC, risalah produk, nota, buku Kanak-kanak, pelekat, semua jenis produk percetakan warna istimewa, kad permainan dan lain-lain.

Untuk maklumat lanjut sila lawati

http://www.joyful-printing.com. ENG sahaja

http://www.joyful-printing.net

http://www.joyful-printing.org

e-mel: 860681365@qq.com


Hot Tags: diy book hardback atau buku hardcover bahagian 1, China, pembekal, borong, harga
Sepasang:BUKU HARDBACK DIY ATAU BUKU HARDCOVER Bahagian 2 Seterusnya:Cara Menyelesaikan Percetakan Buku Hardcover?

Siasatan

You Might Also Like